# När vi ändå är i farten, varför göra skillnad på människor och djur?

–    1: Det finns faktiskt ett ord för icke-skillnaden: (levande) varelser. Och ordet varelser raderar inte orden människa och djur, men den beskriver vad de har gemensamt. På samma sätt är hen en grammatisk övergrupp eller förälder (en så kallad hypernym) till hon och han.

–    2: Rent grammatiskt sett så gör vi större skillnad på män och kvinnor än vi gör på människor och djur eftersom det inte finns ett eget pronomen för djur. Ibland är djuret den eller det, men oftast är det han (och väldigt sällan blir det hon – i alla fall om Disney/Pixar/Dreamworks får välja).

–   3: ”Ofta när man ser ett djur vet man inte könet på det. Då blir det: “Titta en katt! Vad fin den är! Nu kommer den emot oss, ska vi klappa den?” Jag tycker att det blir något objektifierande. Djur är varelser, inga objekt. Därför är hen ett bra pronomen i djurrättskampen också ” – Simon Rosén (se kommentarsfältet)

Annonser

One thought on “# När vi ändå är i farten, varför göra skillnad på människor och djur?

  1. Ofta när man ser ett djur vet man inte könet på det. Då blir det: ”Titta en katt! Vad fin den är! Nu kommer den emot oss, ska vi klappa den?” Jag tycker att det blir något objektifierande. Djur är varelser, inga objekt. Därför är hen ett bra pronomen i djurrättskampen också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s