# Varför börja använda ”hen” när vi redan har orden ”den” och ”det”?

Det här är det enda vettiga argumentet mot ”hen” som jag har hört, men jag håller ändå inte med det, av följande anledningar:

–       1: För att ”den” och ”det” syftar på saker och företeelser – inte personer. Många tar illa upp om man nämner dem som en sak. ”hen” är en pronomenform av ”person” eller ”människa”.

–        2: För att det ger ännu en dimension av missförstånd som kan uppstå: förvirring om ”den” syftar på människan eller objektet. Typ ”Kunden har lämnat klagomål på vår nya reklamkampanj och den säger att vi måste skärpa oss.” – Är det kunden eller reklamkampanjen som säger att ”vi måste skärpa oss”?
Observera att jag inte säger att nuvarande språket är fritt från missförståndmöjligheter. Det kan ske andra felsyftningar men som sagt, det uppstår ännu ett sätt att felsyfta.

–     3: I vissa fall kan dock ”den” användas om människor, typ ”den som spar…” men meningen fortsätter med ”…han/hon har”. Det fungerar inte med den på alla platser som hon/han fungerar. Och det kan som sagt låta oförskämt om man pratar om personen, som står bredvid, i tredje person och kallar henom för den. ”Den” kan också användas när man pratar om yrkesroller, som ”piloten” och ”läraren”, men tänk efter om du i nuläget skulle använda ”den” för att prata om din chef. ”- Vad sade din chef då? – Den sade att jag…”
Men självklart är inte ovana ett argument för att inte börja säga ”den” om människor. Om nu ett gäng människor vill börja säga ”den” om människor (och då använda det koncist och inte bara om människor de inte tycker om) då kanske jag är redo att acceptera den förändringen. Men jag tycker fortfarande att ”hen” är ett bättre alternativ – för att det inte redan är ett upptaget pronomen.

Men när du säger det så får jag en idé: varför inte göra om ”den” och ”det” till ett och samma ord när man ändå håller på? Det är bara onödigt krångligt med en/ett.

Annonser

8 thoughts on “# Varför börja använda ”hen” när vi redan har orden ”den” och ”det”?

 1. Ping: # Ska det heta “henniskor” också då? | Hen – det provocerande pronomet

 2. Kund och kunds vän lämnade klagomål på vår reklamkampanj, hen säger sig träffad av att den är riktad till enbart män eftersom hen också har intresse av produkten trots att hen är kvinna. Fast hen som är man ville också klaga.

  • Vad vill du säga med den där krångliga meningen? Att det blir krångligare med hen? Jag skulle ha skrivit samma meningar på följande sätt:

   ”En kvinnlig kund och dennes manliga vän lämnade klagomål på vår reklamkampanj. Kunden tyckte att det är fel att kampanjen enbart riktar sig sig till män då hen som kvinna också har intresse av produkten. Mannen ville också klaga.”

 3. ”- Vad sade din chef då? – Den sade att jag…” Vem är det som inte vet könet på sin chef!?
  Du skrev i ett inlägg förut att man vill kalla sig för hen då man känner sig obekväm med sitt kön. Om bara samhället har vett att få människor att förstå att man duger som man är, att alla är unika så hade man aldrig blivit ”obekväm” med vem man är!?

 4. Den som håller med det som står här, har fel…. bara för att med ett konkret exempel påpeka ett av problemen ovan.

  Förövrigt. om kränkt p.g.a. felaktigt använt pronomen (sett från den som blir ”utsatts” perspektiv) omöjliggör användadet av ”hen” i andra sammanhang än han/hon/hen samt personer som man vet definierar sig som en ”hen” (som ska förstås i motsats till en han eller en hon), då det uppenbart finns de som blir kränkta av att bli kallad för hen. Med andra ord, det är inget bra argument.

 5. aafastnee

  den (personliga pronomen)

  personligt pronomen som syftar på den omtalade i subjektsform om den omtalade har n-genus; personligt pronomen i tredje person singular nominativ utrum
  personligt pronomen som syftar på den omtalade i objektsform om den omtalade har n-genus; personligt pronomen i tredje person singular ackusativ och dativ utrum

 6. Inget av dina argument funkar ju. De handlar alla om närmande omtalad en specifik person med känt kön. Och då använder man inte den eoch inte hen heller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s