# Betona hur fina könsskillnaderna är istället för att dölja dem med ”hen”!

–     1: Ja, könsskillnaderna är precis lika fina som skillnaden mellan svarta och vita, långa och korta, blåöga och brunögda. Men vad är det exakt som skiljer könen åt? Ge en fullständig lista över skillnader som stämmer för exakt alla, tack! Nej, det har du ju inte för det finns ingen lista som fullständigt visar hur olika könen är. Rent generellt hänger jag med (och den varierar från kultur till kultur), men det bör inte ge DIG – eller någon annan – någon som helst rätt att särbehandla individer för att de tillhör ena eller andra gruppen. Precis lika lite som att särbehandla p.g.a. hudfärg.

–       2: Om det ändå vore så väl att normen faktiskt uppskattade olikheter på riktigt. Jag önskar att man hade rätt att ha olikheter för att man är människa – inte för att man är född till ett kön. Men tyvärr är det ju så att normen tänker såhär: ”Kvinnor har rätt att vara mannens motsats – hon har rätt att ha sina kvinnliga egenheter, just för att hon är född med tre hål mellan benen. Män har rätt att vara kvinnans motsats – men däremot har de inte rätt att vara lik kvinnan.”

–     3: Jag vill inte bli tillskriven en olikhet jag inte har. Se folks ÄKTA olikheter istället för att bunta in dem i två grupper som PÅSTÅS skilja sig från varandra. Vi som inte ser oss som män eller kvinnor – vi är annorlunda och önskar att någon såg hur fina våra olikheter är. Respektera de olikheterna genom att inte kalla oss för hon eller han.

–     4: Orden hon och han kan ju ses som petitesser i språket, men när folk kommer och just säger sådana där saker (”betona hur fina könsskillnaderna är istället för att dölja dem med ‘hen’!”) så säger de ju indirekt att orden beskriver hur folk är. Och om det syftar på hur kropparna ser ut rent fysiskt så skiljer det ju sig extremt mycket också. Kvinnor kan vara korthåriga och långhåriga, män kan ha skägg eller inte skägg, kvinnor kan ha håriga ben eller rakade ben, män kan vara tjocka eller smala, blonda, brunhåriga, mörkhyade, ljushyade etc. Så vad säger egentligen hon och han? De syftar på könsorganen – och hur vackra än könsorgan kan vara, hur mycket relevans har de i text om inte läsaren förväntas lägga in fler värderingar i det? I de flesta fall felaktiga värderingar! Du föreställer dig kanske en blond, medelålders man när jag säger ”han” men egentligen är det en bäbis utan armar.

Kortfattat kan jag säga såhär: Den riktiga beskrivningen ska ske i ord och sen kommer pronomet (hon/han/hen) och syftar tillbaka till den tidigare beskrivningen. Pronomet hen påverkar inte den tidigare beskrivningen och tar därför inte bort skillnaderna mellan den beskrivna personen och andra personer i världen.

 


Annonser

One thought on “# Betona hur fina könsskillnaderna är istället för att dölja dem med ”hen”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s