Länksamling 4

 • SvD: ”Hen”-kulturer är inte mer jämställda
  ”Hade vi varit yuchitalare och någon kommit med den befängda tanken att inte längre dela upp folk efter etnicitet, skulle det sannolikt ha lett till påpekanden om hur basal och viktig denna distinktion är för framgångsrik kommunikation”
 • DN: Förskolor avråds använda hen
  ”Vad gäller genusarbete på våra förskolor och användandet av hen, så rekommenderar Renée att förskolorna avvaktar att använda begreppet tills vi vet hur nya förskoleplanen hanterar frågan,” står det i minnesanteckningarna från mötet. ”
 • Kulturbloggen: Boulevardteatern inför hen-vecka 
  ”Hen-veckan betyder att ordet hen och dess böjningsformer kommer under dessa dagar gälla allt Boulevardteatern skriver och säger i telefon, mail, till publik, kollegor emellan och i Boulevardteaterns egna föreställningar på hemmascenen i Stockholm och på turné.”
 • Språkkonsulterna: Han, hon eller hen?
  ”Förespråkarna menar att man inte ska behöva lägga fokus på en persons kön utan låta personen bara vara individ. Motståndarna menar att det är bra att vi har olikheter och att det är dumt att försöka släta ut dem. Men jag tänker, åtminstone i det här språkbrevet, inte ta parti för vare sig den ena eller den andra sidan, utan fokusera på ordet hen som språkligt verktyg.”
 • Upstart (engelsk blogg): A genderless society
  ”[In Sweden], a part of the younger generation have started to use the genderless pronoun hen instead of han (he) or hon (she). This results in these Swedes not having to take in the cultural baggage associated with genders, and disregarding their prejudices towards the different sexes.”

Artiklar som använder ”hen”

 • Södermanlands Nyheter : En arbetsgivare som alla andra
  ”Självklart behövs ­statliga satsningar på studier och praktik­platser – men även den som inte fixar ­plugget kan på rätt plats göra ett rejält jobb. Om hen får chansen.”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s