Ge ditt bidrag!

Är du fortfarande en hen-motståndare? Ge mig då ditt bästa argument till varför ”hen” inte ska finnas så bemöter jag det.

Om du är för hen – ge mig ditt bästa argument varför hen ska finnas så publicerar jag det.

Kommentera här nedan:

Annonser

10 thoughts on “Ge ditt bidrag!

 1. Ord och uttryck ska enbart motverkas om de är direkt skadliga. Ta till exempel förolämpande och förminskande ord som ‘neger’. Eller gravt underdrivna uttryck som ‘sexual misconduct’ istället för ‘rape’. Båda innebär samma sak – påtvingat sex – men den ena får brottet att låta mindre allvarligt än det är.

  Vem och vad blir skadade av ordet hen?

  • Formulera det gärna som ett svar på ett anti-hen-argument så blir det enklare att publicera utan att förvirra läsarna. ( öh..vilka läsare?).

 2. # Hen försöker lösa skiljda problem samtidigt (när könet är okänt, när könet är irrelevant och när det syftar till en identitet som av olika skäl varken passar in på han eller hon) vilket gör projektet som helhet luddigt och kanske till och med kontraproduktivt.

  alternativt

  # Bestäm er, är hen könsneutralt eller intersexuellt?

  Jag blir lite förvirrad av det här argumentet för det förutsätter att nya ord ska vara väldefinierade innan det införs vilket sällan är fallet. Dessutom så tycker jag att de två betydelserna är väldigt lika även om jag förstår folk som inte håller med. Mitt svar är iallafall att det är båda samtidigt och att ”vi” inte alls behöver bestämma oss. Sen om någon blir peppad på att införa ytterliggare ett pronomen för att göra skillnad på dem så tänker jag att hen/hen är varmt välkommen att göra det.

 3. En kan aldrig få för många ord.
  Hen som inte vill lära sig nåt nytt kan lugnt strunta i det.
  Men hur svårt kan det vara? Tre sketna bokstäver, en väl definierad betydelse. Könsneutralt. Punkt.
  Nej, ingen har på allvar trott eller sagt att vi ska få världens mest jämställda land bara för att vi inför ett nytt och uppenbarligen behövligt pronomen. Om det underlättar för intersexuella är det ju en bonus!
  Fråga henfobiker hur de ser på sig själva.
  ”Är du en rikslikare? Blond, högerhänt, tvåbarnsförälder?”. ”Nähä, så du har sju barn och brunt hår. Finns det nån term för såna som du?”. ”Vill du jag ska beskriva dig som brunhårig sjubarnspappa då eller?”. ”Helt okej, som du vill. Och jag vill att du talar om mig som hen”. ”Nej, jag är kanske inte en hen. Men hur sjutton ska du veta det?”

 4. De som vill få in hen i svenskan gör det inte bara för att fylla ut en språklucka i sammanhang där ett könsneutralt ord skulle önskas. De använder det i sitt dagliga språk och kan inte ens tänka sig att bruka ett ord som ”man”, eftersom det kan uppfattas maskulint. Hallå?! ”Man” har använts sedan urminnes tider. Hur många svenskar har problem med det?

  I dataspelet ”Minecraft är alla varelser könsneutrala, alltså homosexuella, det poängterar i alla fall spelets grundare, Marcus Persson. Det har han gjort genom att låta tex. kossorna ha både juver och horn, och hönsen ha tuppkam och ändå lägga ägg. Detta är exempel på att ta bort könsskillnader .

  Första barnboken som använder ordet ”hen” kom ut i år. Här kommer ett utdrag ur boken:
  ”Mappor och pammor och morbroster Jin, en bryssling, en marfor, en halvkvartskusin, små parvelpysor och storebröstrar; alla står de runt sängen och tröstar och visslar och tisslar och säger jovisst, någon gång möjligen, nästan helt visst, ska hen få en hund, kan de halvt säkert lova – men bara om Kivi nu själv lovar sova.”
  Är det bara jag som känner mig förvirrad? Det går ju inte reda ut ett enda släktförhållande med de här namnen!

  Det jag försöker komma fram till är att det finns en baktanke med allt prat om ”hen”. Det handlar inte om att hitta ett ord som passar i Sveriges rikes lag. Det handlar om att sudda ut könsskillnaderna i vårt samhälle. Alla ska till slut bli ”hen” och homosexuella- till och med djuren! Jag köper inte den idén. Vi är skapade till man och kvinna, pojke och flicka, för att vi skulle vara just det.

  Jag är så tacksam för att vi än så länge håller isär begreppen ”han” och ”hon”. ”Hen ” gör texten mer opersonlig. En saga med ”hen” som huvudperson. Vilka bilder får du i huvudet? Använd fantasin! Hur ser en hen ut?
  Det går inte få en normal bild i huvudet. Varför kan vi inte bara hålla oss till han och hon utan att blanda in hen?

 5. Är det inte lite inkosekvent från HBT rörelsen att ändra åsikt sen HEN kom? Först var det jätteviktigt för transpersoner att det var just hon eller han för att det var ju antingen en hon eller han som de kände igen sig i och ville byta sitt kön till. Men sen när Hen kom så var det helt plötsligt inte lika viktigt längre.

  En annan grej som jag inte köper är hur ni kan skylla på att folk är ignoranta och konservativa när det gäller Hen, när ni själva är EXTREMT Ignoranta mot de som inte vill använda hen.

  Det är ingen fel med konservatism-,allt nytt är inte bra och passar inte alla. Och är argumentet att alla ska känna sig välkomna i Sverige och känna sig trygga och o-kränkta så ska de konservativa också få göra det!

  • För det första: HBT-rörelsen är ingen samlad grupp med en styrelse där folk sitter och diskuterar vad de ska tycka och vidareföra till den icke-HBT-massan.
   Så därför finns det olika åsikter och vinklar, olika behov, olika teorier om hur man löser problem osv.
   Ang. transpersoner så syftar du nog på ”transsexuella” – personer som ser det som att de är ”det motsatta könet”. Eftersom vi lever i en könsbinär värld där allt för många personer tycker att man bara kan vara det ena eller det andra och att dessa två kön är motsatser, så vill många transsexuella passa in i den världen och göra det tydligt att de är människor precis som andra – och därför måste de kämpa för sin rätt att kalla sig kvinna eller man och inte ”freak” eller ”mellanting”.
   Samtidigt finns det transpersoner och transsexuella som tycker att könsbinärt tänkande är absurt och att det inte finns någon tydlig gräns där det ena blir det andra. Dessa människor kämpar för gråzonen och rätten att få vara bortom könen. Detta betyder inte att dessa människor kämpar för att ALLA ska hamna i gråzonen. Om du har läst något på den här sidan behöver jag väl inte förklara för dig att ”hen” har flera funktioner och kan användas både som individuellt statement och uttrycka att en person är av okänt kön/könsidentitet. Det är ett inkluderande ord. Men bara för att man använder sig av ordet ”hen” betyder inte att man är emot orden ”hon” och ”han”.

   Hur är ”vi” extremt ignoranta (okunniga) om de som inte vill använda ”hen”?

   Hur får ordet ”hen” att känna dig otrygg? Utveckla detta, är du snäll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s